Omgeving


Swolgen, Gemeente horst aan de maas, Noord Limburg.

Swolgen (plaatselijk uitgesproken als Zwollege) is een kerkdorp in de gemeente Horst aan de Maas in Noord-Limburg. Swolgen wordt omringd door ( de) natuur, zoals heide, bossen en vennen maar er zijn ook aspergevelden en champignonkwekerijen. De prachtige Pieterpad route loopt achter de Gunse Hoeve langs.

Gemeente Horst aan de Maas biedt voor jong en oud alles om volledig te genieten. Van (de) schitterende natuur, rust en ruimte tot de Hertog Jan brouwerij, de kasteeltuinen en watermolen-graanbranderij in Arcen.

Voor zowel prachtige wandel als fietstochten is deze provincie een must om te bezoeken

Voor de kinderen is een bezoek aan Aardbeienland in Horst of Toverland in Sevenum zeker de moeite waard. Bovendien kunt u naar het dierenpark in Overloon, zwemmen in het natuur recreatiewater van de Witte Vennen en is er het spetterende uitgaansleven en mogelijkheden om te winkelen in Horst, Venray, Nijmegen, Roermond en Venlo.

Kortom: Alles is aanwezig.


Pieterpad

Een Lange-Afstands-Wandelroute (kortweg LAW) is een wandeling die zich uitstrekt over een langere afstand (vanaf ca. 100 km) en die niet rond gaat. Het begin en eindpunt van een LAW liggen dus niet bij elkaar.

Het Pieterpad voert van Pieterburen in Noord Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en is daarmee de langste aaneengesloten wandelroute van Nederland. Het Pieterpad is ontstaan vanuit het verlangen om ook in Nederland een wandelroute tot stand te brengen, die vergelijkbaar zou zijn met de lange doorgaande wandelroutes, zoals die elders in Europa al veel langer bestaan. Gezien de vrij geringe grootte van ons eigen land lag het van het begin af aan in de bedoeling dan ook maar helemaal van het noorden naar het zuiden te gaan. Het werd zodoende de verbinding van Pieterburen aan de Groninger waddenkust naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Vandaar de naam Pieterpad. Degenen die er niet genoeg van kunnen krijgen, vinden op de Sint-Pietersberg aansluiting met de GR 5, die desgewenst tot de Middellandse Zee kan worden gevolgd.

Het Pieterpad loopt achter de Gunse Hoeve langs op 15 minuten loopafstand.


’t Sohr

Rust in Noord Limburg

In 2012 is in natuurgebied ’t Sohr een klimaatbuffer aangelegd. Nu slingert er een soort van Maasgeul door het wijdse landschap. Een landschap waarin graslanden, ruigtes, rietvelden en moerbossen elkaar afwisselen. Vooral de grote kudde Schotse hooglanders is erg indrukwekkend en sfeerbepalend.

Als je rust zoekt na de drukte dan is het Noord Limburgse landschap de plek waar je die vindt. De natuur omarmt het gebied en grijpt hier haar kans. Bijna wekelijk komen er verrassende meldingen binnen uit het gebied. Is het niet de pijlstaart die zich voor ’t eerst laat zien dan is het wel de raaf die passeert of de bever die zijn eerste sporen nalaat.

’t Sohr is een mooi voorbeeld van hoe je meerdere doelen met elkaar kunt verenigen. Veiligheid voor de mens, robuuste natuur, natuurbeleving en samenwerking in beheer komen hier bij elkaar.